Klik hier voor de webversie  
 

Januari 2018

HUMANITAS DRECHTSTEDEN - TERUGBLIK 2017

Een nieuw jaar is van start gegaan. Wij vinden dit een mooi moment om terug te kijken naar 2017 en te delen wat wij bereikt hebben met onze verschillende projecten. 

 

In deze nieuwsbrief een voorwoord van onze voorzitter Kees Bos, een terugkoppeling vanuit Aad Faase (financieel bestuurslid) en hoogtepunten vanuit onze projecten Home-Start, Thuisadministratie en Kind-Veilig-Thuis (Wel Thuis).

 

Voorwoord Kees Bos, voorzitter Humanitas Drechtsteden . 

 

Beste mensen, 


We hebben afscheid genomen van 2017 en zijn op weg in 2018. Allereerst iedereen uit de grond van mijn hart bedankt voor al jullie inzet in het afgesloten jaar.

 

Tijdens het gezamenlijke diner bij China City, eind 2017, heb ik onze vrijwilligers kort gesproken en beloofd dat wat ik wilde zeggen schriftelijk in deze nieuwsbrief zou doen.

 

Per 1 januari is de gemeente Hardinxveld-Giessendam toegetreden tot de Drechtsteden. Vanuit onze afdeling zal Home-Start hier worden aangeboden. 

 

Klik hier om verder te lezen, o.a. over de plannen die zijn besproken voor 2018.  

 

 

Interview Aad Faasse, financieel bestuurslid Humanitas Drechtsteden . 

 

“Als gepensioneerd bankier ben ik in 2014 bij Humanitas Drechtsteden aangevangen als (uiteraard) financieel bestuurslid.

 

In de laatste drie jaar heb ik Humanitas leren kennen in al haar omvang van dienstverlening aan de medemens. Al zijn de voorspelde uren dat ik bezig zou zijn met het vrijwilligerswerk wel enigszins uitgelopen, ik heb er echter geen moment spijt van gehad.

 

Mijn afdeling financiën staat, terecht, niet op de voorgrond bij alles wat onze vereniging doet voor de maatschappij en met name de vrijwilligers en professionele coördinatoren  in het veld. Zij zijn de genen die de spreekwoordelijke kar trekken en zichtbaar zijn.

 

Lees hier verder. 

  

Gemeentepenning Home-Start Sliedrecht.

 

Tijdens de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december 2017, hebben wij onze vrijwilliger Truus Lock in het zonnetje gezet. 

 

Truus is al 15 jaar als vrijwilliger binnen ons project Home-Start actief en heeft in deze periode meer dan 10 gezinnen een steuntje in de rug geboden met haar liefdevolle en warme karakter. Tijdens de Nationale Vrijwilligersdag kreeg Truus, onder toeziend oog van haar familie, medevrijwilligers, coördinator en de voorzitter van het bestuur van Humanitas, de gemeentepenning uitgereikt door wethouder Hanny Visser. 

 

Lees hier verder. 

Home-Start Sliedrecht heeft in 2017 25 gezinnen ondersteuning geboden met de inzet van 21 vrijwilligers. Wij bedanken onze vrijwilligers heel erg voor de fijne samenwerking en de mooie momenten het afgelopen jaar!

20 jaar bestaan van Home-Start Dordrecht

 

In 2017 hebben wij het 20 jarig jubileum gevierd binnen Home-Start Dordrecht. In 2007 begonnen wij aan de Brouwersdijk met als startcadeau, vanuit de gemeente, een bezoek aan Blijdorp Rotterdam.

Hoe leuk is het als je 20 jaar later opnieuw deze dag mag herbeleven met alle deelnemende gezinnen en de vrijwilligers. Op 20 mei reden 2 volle bussen met ouders, kinderen en vrijwilligers naar Blijdorp. Voor velen de eerste keer dat ze in Blijdorp kwamen. Wat een fantastische dag en wat hebben we genoten! 

 

  

  

 

Nieuwe vrijwilligers opgeleid binnen Home-Start Dordrecht, Sliedrecht,  Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht.

 

Home-Start heeft gedurende het jaar 2017, 4 trainingen gegeven voor nieuwe vrijwilligers. Tijdens deze training zijn o.a. de onderwerpen communicatie, empowerment, grenzen en privacy aan bod gekomen.  

Vanuit Dordrecht hebben 10 nieuwe vrijwilligers deelgenomen, vanuit Sliedrecht 3 en in Zwijndrecht / Hendrik-Ido-Ambacht zijn 6 nieuwe vrijwiligers enthousiast aan de slag gegaan.

 

Home-Start is een project binnen Humanitas en zorgt voor begeleiding en ondersteuning van ouders bij de opvoeding van jonge kinderen en lichte gezinsproblematiek. Dit project wordt opgepakt binnen Sliedrecht, Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht. 

Update Thuisadministratie

 

Cijfers
 

Wij hebben, gedurende 2017, 107 trajecten opgepakt met totaal 38 vrijwilligers. Het jaar 2017 hebben we afgesloten met 42 lopende trajecten. In het afgelopen jaar hebben wij 15 nieuwe vrijwilligers mogen opleiden en hebben wij samengewerkt met een derde coordinator. 

 

Intervisie

 

In 2017 zijn wij gestart met intervisie avonden voor onze vrijwilligers. Tijdens deze bijeenkomsten worden er maximaal 2 casussen voorgelegd en besproken. Onderwerp van gesprek zijn de verrichte werkzaamheden en de problemen waar tegenaan gelopen wordt. De vrijwilligers adviseren elkaar zodat de deskundigheid wordt vergroot. Alle vrijwilligers hebben 2 keer deelgenomen en zijn positief over de aanpak. Ook in 2018 gaan we hiermee verder. 

 

Actie Pepernoot

 

In december hebben wij deelgenomen aan de actie pepernoot, opgezet door het Nationaal Fonds Kindhulp en de Vriendenloterij. Tijdens de Sinterklaasperiode hebben wij hierdoor kinderen van deelnemende gezinnen een cadeaubon kunnen geven t.w.v. € 20,00. 

Binnen Drechtsteden zijn wij actief in de Thuisadministratie. Wij begeleiden en ondersteunen mensen die hun financien niet (meer) op orde hebben. Dit project pakken wij op binnen de gemeente Dordrecht en Zwijndrecht.

Teamuitje Kind-Veilig-Thuis

 

In september was het zover. Een teamuitje voor alle vrijwilligers binnen ons project Kind-Veilig-Thuis. Tijdens een mooie zomerse dag werd de Whatsapp-speurtoch uitgevoerd in het Wantijpark met aansluitend een picknick. Het doel was om zoveel mogelijk goede antwoorden door te appen van verschillende opdrachten en puzzels zodat er een aanwijziging vrijgespeeld werd voor een volgende locatie in het park. We hebben een erg gezellige dag gehad waarbij we op een ontspannen manier weer even contact hadden met elkaar.

 

 

 

 

 

 

Actie Pepernoot

 

Ook vanuit Kind-Veilig-Thuis hebben we meegedaan met de actie Pepernoot. Vanuit dit project hebben we kaarten uitgedeeld aan gezinnen voor het sinterklaasfeest in Pathe Rotterdam.

O.a. de volgende reacties hebben wij ontvangen;

 

"Het Sinterklaasfeest was geweldig! Heel erg veel dank daarvoor. Onze dochter heeft genoten en wij dus ook. Ook de tas met inhoud vond ze erg leuk. Ze ging op de terugweg gelijk lezen. Nogmaals heel veel dank voor de cadeaubon. Ook dit zal ze erg leuk vinden."

 

"Wat een leuk gebaar. Ik heb vanavond gelijk met onze zoon gekeken en zijn keuze is gevallen op een sport shirt. We gaan regelmatig naar de sportschool, dus dit komt wel goed uit. Namens hem heel erg bedankt."

 

Kind-Veilig-Thuis biedt ondersteuning aan gezinnen waar een maatregel van jeugdbescherming van toepassing is. Vanuit Humanitas wordt dit project opgepakt binnen de regio Zuid-Holland Zuid (Hoeksche Waard, Drechtsteden, Alblasserdam en Vijfheerenlanden). Per 1 januari 2018 wijzigt de naam Kind-Veilig-Thuis in Wel Thuis. 

 

Tijdens 2017 hebben we vanuit dit project 25 gezinnen ondersteund door 30 vrijwilligers. 

Wil je meer informatie over de verschillende projecten binnen Humanitas Drechtsteden, kijk dan op onze website of volg ons via de verschillende social media kanalen.


>humanitas.nl

Facebook

Twitter

LinkedIn

Youtube