Klik hier voor de webversie  
 

Nieuwsbrief Amsterdam en Diemen Eenzaamheid

September 2017

 

In deze nieuwsbrief informeren we jullie over het thema Eenzaamheid. 

Telefooncirkel Zuidoost

Dankzij de inzet van onze Gouden Vrijwilligers Corry Bakker, Han Keijzer en Jan Vos, met zelf een gemiddelde leeftijd van 87 jaar, wordt al jaren een aantal deelnemers via de Telefooncirkel ondersteund onder begeleiding van vrijwillig coördinator Henny Kuipers.

 

Interview met vrijwilliger Jan Vos

 

“Zo begin ik ook op tijd aan de dag”

Jan Vos werkt als vrijwilliger bij de Telefooncirkel in Zuidoost. Dat is een dagelijks belrondje van alleenwonende mensen. Bij ‘geen gehoor’ komt de vrijwilliger in actie. “Het geeft een veilig gevoel, weten dat andere mensen zich om je bekommeren.” Het is altijd fijn als iemand weet hoe het met je gaat. Mocht er wat zijn, dan sta je er immers niet alleen voor. Voor alleenwonenden is die vinger aan de pols soms niet vanzelfsprekend. De telefooncirkel ondervangt dat op een mooie, eenvoudige manier.

 

Kort gesprekje om half negen

De telefooncirkel bestaat uit een dagelijks belrondje tussen een groepje alleenwonende mensen. Een vrijwilliger van Humanitas is het begin- en eindpunt van de keten en belt de eerste deelnemer. Die belt de volgende op de lijst en zo verder. “Ik bel rond half negen nummer één op de lijst. Het is een kort gesprekje. Je weet of iemand is opgestaan. Als alles goed gaat, wens ik hem een fijne dag. Hij belt de volgende op de lijst. De laatste deelnemer belt mij weer.“ Komt een deelnemer niet aan de lijn, dan kan de vrijwilliger actie ondernemen. “Ik heb een contactpersoon die ik dan kan bellen en die kan langsgaan.” Ook familie of de huisarts kan worden ingeschakeld.

 

Mensen helpen

Aan de telefoon praat Jan Vos heel nuchter. Hij weet eerlijk gezegd niet hoe lang hij al als vrijwilliger bij Humanitas werkt. “Zeker een jaar of vijf. Hoe ik erbij gekomen ben? Dat weet ik ook niet meer. Kennissen van mij deden het, die hoorde ik erover praten.” Bijzonder is dat hij zelf al behoorlijk op leeftijd is, 87 jaar. Jan Vos is zeker van plan dit nog lang te blijven doen. “Waarom zou ik stoppen als ik zo mensen kan helpen?”    

Afdeling Amsterdam en Diemen


>humanitas.nl

www.facebook.com

www.twitter.com

www.linkedin.com

Tekstkader

Wilt u liever geen mails van Humanitas ontvangen,
klik dan HIER om u af te melden.